31 Ocak 2012 Salı

İsa, Tanrı olduğunu hiç iddia etmişmidir?

20 Ağustos 2011 Cumartesi, 00:31 tarihinde Doğru sanılan yanlışlar tarafından eklendi
İsa, Tanrı olduğunu hiç iddia etmişmidir?


"Ekleme ve düzeltme sözkonusudur. Tercih vardır, çoğaltma ve şahit de.
İnciller, yazarların arkasında bulunan Kilise`nin aklının ürünüdür.
Tecrübeyi ve tarihi temsil ederler. (Kennet Cragg, Kudüs Rahibi, `The Call of the Minaret`,
(Ezan), s. 277)
İsa Tanrı`nın oğlu olduğunu, ya da Tanrı olduğunu hiç bir zaman iddia etmemiştir. İncil`de bu gerçeği destekleyen bir çok ayet vardır. İsa`nın doğrudan konuştuğu ayetlerin hiçbirinde üçlemeyi ya da İsa`nın Tanrısal konumunu desteklemediği açıktır. Tabii havari Pavlus ve öğrencilerinin yorumlarının dışında.
Bu ayetleri ilerki sorularla birlikte sunacağız.
Bugün de kabul edildiği üzere, günümüzdeki hristiyanlık İznik Konferansı`nın (M. S. 325) ürünüdür. Konferansın sonunda, rahipler kurulu üçlemeyi tesis etmiş ve kendi fikirlerine ters düşen bir çok İncil kitapçıklarını yasaklamıştır. Bugünkü İncil`de İsa`nın kutsallığı konusunda, üzerinde oynanmış bir çok ayet vardır. Bunlar Eski Ahit`e (Tevrat) ve İnciller`in çoğunluğuna ters düşmektedir.
Bazı ileri Hristiyan alimleri İsa`nın kutsiyetinin tamamen uydurma olduğu sonucuna varmışlardır. hristiyanlık üzerine yapılan bu araştırmalara verilebilecek örnekler olarak iki eserin adını veriyorum: "The Myth of God Inarnate", (John Hick, ed. , The Westminster, Philadelphia, 1977), ve "Jesus: Myth & Message", (Lisa Spray, Universal Unity, Fremont, California, 1992).
Modern Hristiyanlığın doktrini, Yüce Tanrı`nın birden fazla kişiliği olduğudur. O`nun kişiliklerinden birini insanoğlu kurtulsun diye kurban etmiş olabilmesinin İsa ile hiçbir ilgisi yoktur. Bunu sonraki sorularda tartışacağız.
İki tercüme, iki anlam
Matta 7: 21`in iki ayrı tercümesi. Bir tanesi bir Kral (Tanrı değil) tarafından yetki verilen, bir diğeri de "Amerikan Katolik İncil derneği" üyeleri tarafından yapılan tercüme, "Yeni Amerikan İncil`i". Ayetin ilk beş kelimesindeki tercüme çelişkisine dikkat ediniz.
Kral James Tercümesi: "Bana: Ya Rab, ya Rab, diyen her adam göklerin melekutuna girecek değildir, ancak göklerde olan Babamın iradesini yapan girer. "
Yeni Amerikan İncil`i (1970): "Beni Tanrı, Tanrı diye çağıranlardan hiçbiri Tanrı`nın Kraliyetine giremeyecektir, ancak cennetteki Baba`mın isteklerini yapanlar hariç. "
Sonraki ayetlerin ışığında (Matta 7: 22, 23), o ayetler ki, İsa`nın ona "Tanrı, Tanrı" diyenlere kızgınlığını ve hoşnutsuzluğunu ifade eder, iki tercümanın da Matta 7: 21`i iki farklı şekilde değiştirmiş olduğu açıktır. İkisini de yan yana koyup karşılaştırdığımızda gerçek ortaya çıkmaktadır: "Beni `Tanrı, Tanrı,... ` diye çağıranlardan hiçbiri. "
Hristiyan alimlerine Matta 7: 21 hakkındaki sorumuzun iki bölümü vardır. Sorunun basit kısmı şudur:
Hangisi Doğru:
"Hepsi değil... " ya da "Hiç biri... ?"
Ve zor kısmı ise: NEDEN?

Hiç yorum yok:

Siz, siz olun Yehova Şahitlerini evinizden, ailenizden ve hatta tanıdıklarınızdan ırak tutun.

Türk insanı üzerine bilinen ya da bilinmeyen birçok oyunlar oynanıyor.  Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman  Türk insani yoğun bir kı...