16 Aralık 2011 Cuma

BİR MİLYON KİŞİ KİLİSEDEN AYRILMAK İSTİYOR


Katolik Kilise’s bünyesinde yaşanan cinsel taciz olayları milyonlarca insanın kilise ile ilişkilerini kesmesine neden oldu. Kiliselerden kopuşların en büyük örneği de Avusturya’da yaşanıyor.
Pazar 28.03.2010 - 17:00
Avusturya’da Katolik kiliseleri ve kurumlarında ortaya çıkan cinsel taciz skandallarından sonra, binlerce kişinin kilise üyeliğinden ayrıldığı bildirildi. Rahip ve rahibelerin kiliseye gelen özellikle çocuklara yönelik cinsel taciz vakalarının medyada geniş yer bulmasıyla, kiliseye kayıtlı binlerce üyenin tepki olarak kiliseden uzaklaştığı kaydedildi.
Yapılan bir kamuoyu araştırmasında, son üç ay içerisinde 1000 kişinin Aşağı Avusturya Eyaleti’ndeki kiliselerden, 850 kişinin Vorarlberg, 650 kişinin Tirol ve 120 kişinin Salzburg şehir merkezindeki kiliselerden ayrıldığı kaydedilirken, Viyana kilisenin ise rakam vermek istemediği ifade edildi. Geçtiğimiz yıl resmi rakamlara göre 52 bin 216 kişi kiliseden ayrıldı.
BİR MİLYON KİŞİ KİLİSEDEN AYRILMAK İSTİYOR
Kamuoyu yoklama şirketi Integral tarafından yapılan bir araştırmaya göre de, ülke genelindeki kiliselere kayıtlı bulunan 5,6 milyon işiden yüzde 17’si kiliseden ayrılmayı düşünüyor ve yüzde 56’sı da çocuklarını kiliseye teslim etmeyi düşünmediğini belirtiyor. Sekiz milyon nüfuslu ülkede, yaklaşık bir milyon kişinin kiliseden ayrılmak istemesi, kilise yetkililerini kara kara düşündürüyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Salzburg Piskoposluk Bölgesi Finans Dairesi Başkanı Josef Lidicky, ayrılmaların kiliseyi ekonomik olarak felce uğratacağının altını çizdi. Lidicky, bu yıl ayrılmaların 80 bini bulmasıyla kilisenin zararının 9 milyon Euro olacağını kaydetti. Kiliseye üye olan herkes yıllık ortala 120 Euro vergi ödüyor.
Avusturya kilisesine yönelik taciz iddiaları son yıllarda arttı. Son olarak Avusturya’nın Burgenland kentinde bir rahip, 20 kadar genci ve çocuğu 1970 ve 1980′li yıllarda taciz ettiği raporunun açığa çıkmasının ardından geçtiğimiz günlerde istifa etmişti.
Diğer taraftan, İtalya’da Piskokoposlar Konseyi’nin Gazetesi Avvenire’de yer alan bir haberde, 2001-2010 yılları arasında Vatikan’a Almanya, Avusturya, Hollanda, İrlanda başta olmak üzere bir çok ülkede yaşanan toplam 3 bin şikayet dilekçesinin ulaştığı, bunların yüzde 60′ının homoseksüel, yüzde 30′unda heteroseksüel, yüzde 10′unun ise çocuk taciziyle ilgili olduğu kaydedildi.
‘ZORUNLU BEKÂRLIK GEVŞETİLSİN’  ÖNERİSİ
Katolik Kilisesi’nde skandalların önüne geçilmesi için öneriler de gündeme geliyor. Alman Katolikleri Merkez Konseyi Başkanı Alois Glück, papazların zorunlu bekarlık uygulamasının gevşetilmesini önerdi. Glück, Süddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte, Katolik Kilisesi’nin bu sayede

Hiç yorum yok:

Siz, siz olun Yehova Şahitlerini evinizden, ailenizden ve hatta tanıdıklarınızdan ırak tutun.

Türk insanı üzerine bilinen ya da bilinmeyen birçok oyunlar oynanıyor.  Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman  Türk insani yoğun bir kı...