18 Mayıs 2011 Çarşamba

Tarihte kıyamet beklentisi

Tarihte kıyamet beklentisi

MÖ. 2800 yılında yazıldığı sanılan bir Sümer tabletinde şöyle der; “Bu son günlerde (bahsedilen kıyamet günleri) dünyamız bozulmuştur. Dünyanın hızla sona yaklaştığını gösteren emareler belirmiştir. Rüşvet ve yolsuzluk yaygınlaşmıştır”. Bilinen ilk kıyamet kehanetidir.
MÖ. 1649 yılında bugünkü adı Santorini (eski adı Thera) adasındaki yanardağ patladı. Minos uygarlığı yok oldu, yanardağın külleri ve oluşan sıralı devasa depremler tüm dünyayı yıllarca etkiledi. Hatta Çin' de 1000 yıllık Xia Hanedanlığın bu olaydan dolayı yıkıldı ve yerine gelen Şang Hanedanlığı Çin' nin tarihini değiştirdi. Mısır' da Hiksoslar hakim oluyor, Hitit Devleti oluşuyor, hatta Hz. Musa' nın döneminde yaşanan kutsal felaketleri bu olaya bağlayanlar mevcuttur. Tüm dünyada felaketlerin yaşandığı bu döneme pro-kıyamet günleri denmektedir. Bu olayı karanlık gezegen Marduk' (Nibiru) un 3661 yıllık peryodik geçişine bağlayanlar mevcuttur. Bundan sonra beklenen geçişi 2012 yılıdır.

MS ilk yüzyılda kıyamet kopacağı İncil' de (Matta 16:18) yazılı idi. Hz. İsa, “Size doğrusunu söyleyeyim, burada bulunanlar arasında, İnsanoğlu`nun kendi egemenliği içinde geldiğini görmeden ölümü tatmayacak olanlar var.” dedi. Ama Hz. İsa' nın ölümünden sonra bir daha geri dönmeyince, Vahiy kitabı yazıldı ve beklenti ikinci bin yıla ertelendi.
MS 2. Yüzyıl: MS 155 yılında Montanus tarafından kurulan tarikat ilk Hıristiyan kıyamet tarikatı olarak bilinir. Kıyametin kopmasını beklediler, kehanetleri doğru çıkmadı.
25 Mart 970: Lotharinjianlar adı verilen bir tarikat İncil`in şifresini çözdüğünü iddia ederek kıyametin yakın olduğunu yaymaya başladı. Milenyumda kıyamet paniği 30 yıl kadar sürdü. Kimleri de Hz.İsa`nın doğumundan değil çarmıha girilmesinden 1.000 yıl sonra kıyametin kopacağını iddia ederek 1030 yılına kadar korkuyla yaşadı.
1284: yılında kıyamettin çıkacağını Papa 3.Innocent ileri sürdü Papalar yanılmazdı ve tüm hristiyanlar kıyameti bekledi. Papa bu tarihi Müslümanlığın ortaya çıktığı tarihin üstüne 666 yıl koymuş ve bu tarihi bulmuştu. Ama olmadı kıyamet kopmadı.
1504: Boticelli yaptığı bir tablosuna 1500`lü yılların başını işaret eden Yunanca bir yazı eklemişti. Bunun 1504 yılını işaret etiği söylendi. Yine kıyamet kopmadı.
1 Şubat 1524: Bir grup Londralı astrologun öngörüsüne istinaden binlerce kişi evlerini terk etmişti. Şubat 1524`ün ilerleyen günleri için Alman astrolog Johannes Stoeffler de benzer bir kehanette bulunmuştu.
1582 yılının 8 Ekim günü dünyaya, kendisinin on katı büyüklüğünde “Astrum minax” isminde bir yıldızın çarpacağı korkusu sarmıştı. 1543 yılında ölen kilise hukukçusu ve tıp doktoru, astrolog Nicolaus Copernicus (Kopernik) bu iddiayı ileri sürmüştü. Varlığı tartışılan “De Astro Minante” aslında hiçbir kütüphanede yoktu, 101 adet basılmış ve Papalık tarafından yok edilmişti. Dünyaya bir başka gezegenin çarpması tüm insanlığı ve dünyayı yok edebilirdi. Ama Hristiyanlığa göre Hz. İsa gelecek, kötülüğü yok edecek ve sonsuza kadar gökyüzünden yeryüzüne krallığını getirecekti. Dolayısı ile inanca tersti. El altından kitap yok edildi. 1582 yılı içinde bu kitapta yazılanlar kulaktan kulağa Avrupa' da yayıldı. Kaos baş göstermişti. Papalık olaya pratik bir çözüm buldu. Gerçek yıl 365 gün 5 saat 48 dakika ve 47,8 saniye idi. Dolayısı ile her yıl 11 dakika 12,2 saniye fazladan yaşıyorduk. Yani 128,5 yılda tam  bir gün hata veriyor. Takvimde olmayan dakika ve saniyeler biriktiğinde günler oluşturuyordu. Takvimin düzeltilmesi konuşuluyordu. Bu beklenti kıyamet beklentisi ile çakışınca çözüm olarak 4 Ekim 1582-15 Ekim 1582 arasındaki günler Papalık kararı ile takvimden siliniverdi. Günler geçti ve dünyaya gezegen falan çarpmadı. Ama tüm hristiyanlık Papa' nın bu dahiyane buluşundan çok mutluydu. Kopernik' in kıyamet kitabı unutuldu ve hiç yazılmamış sayıldı. Kadın papa efsanesi gibi roman konusu oldu ve Papalık hiçbir açıklama yapmadı.Günümüzde takvim hatası 3.33 güne ulaşmıştır. 21-24 Aralık 2012 günleri kıyamet beklentisini Papalığın el atması ve 3 günü takvimden silerse tüm tartışmalar sona erebilir. Daha önce denenmiş ve başarıya ulaşmış bir yöntem olarak öneriyoruz.
1648: Sabetay Sevi, Mesih`in 1648`de mucizevi şekilde geri döneceğini söyledi. Söz konusu tarih gelip de kıyamet kopmayınca Sabetay Sevi bu tarihi değiştirdi.
Sabetay Sevi
600-666 ve 1666 yıllarında kıyamettin kopacağı sanılmıştı. Hristiyan aleminde bu 666 saplantısı Patmoslu Yuhanna' nın yazdığı Vahiy kitabından kaynaklanır. Bu sayılı yıllar içinde 1666 yılı çok önemlidir. 1665 yılında meydana gelen büyük Londra yangını sonrası büyük ümitsizliğe kapılan halk kıyamet beklentisine girdi. Kiliseler dolup taştı.
1794: Methodis tarikatının kurucusu Charles Wesley bu tarihte dünyanın sonunun geleceğini söylemişti.
Charles Wesley
25 Aralık 1814: Joanna Southcott adındaki 60 yaşındaki bakire bir kadın; 1814`ün Noel günü yeni bir Hz. İsa doğuracağını söyledi. Söz konusu tarihte Hz. İsa doğmadı ama kadının kendisi öldü. 1927 yılına kadar bu kadının müritleri inançlarını sürdürdüler. Joanna`nın bıraktığı önemli bir mesajın mühürlü bir kutuda saklandığına inanılıyordu. 1927`de Grantham piskoposunun önünde açılan kutudan çıkansa sadece bir piyango biletiydi.
Joanna' nın sandığı
1836: Abisi Charles Wesley`in yanılgısından ders almayan Methodist lider John Wesley de bir kıyamet tahmininde bulundu ve 1836 yılını işaret etti. Methodistler gene yanıldı.
7 Ağustos 1847: Harmonistler adı verilen küçük bir Alman tarikatının lideri George Rapp kendi ölümünün hemen ardından Hz.isa`nın geri geleceğine iman etmişti. Bu tahmin fos çıktı.
George Rapp
1874: Yahova Şahitleri' nin ilan ettiği ilk kıyamet tarihi. Yahova Şahitleri ilerleyen yıllarda daha başka kıyamet tarihleri de ilan edeceklerdi.
1881: Yahova Şahitlerinin ilan ettiği bir diğer kıyamet tarihi.
1910 yılında Fransız astronom Camile Flammarion'a göre, Halley kuyruklu yıldızının geçişi sırasında kuyruğundaki gazlar tüm dünyayı sararacak ve zehirlenen yaşam yok olacaktı. Chicago kentindeki Yerkes Rasathanesinden yapılan açıklamaya göre Halley kuyruklu yıldızının 40 milyon km uzunluğundaki kuyruğu zehirli bir gaz ihtiva ediyordu. Flammarion' da buna şiddetle destek çıktı. Yıldız yaklaştıkça dünya üzerinde olağanüstü bir panik yaşandı. Herkes zehirli gazdan korunmanın yollarını aradı. Gaz maskeleri satışları patladı, panik odaları inşaa edildi. Türkler bu olaya pek uzaktı ve mizahi açısından bakıyordu. “Halley ve Pera” isimli oparet yazıldı hatta H. Rahmi Gürpınar “kuyruklu yıldız altında bir izdivaç” isminde birde roman yazarak işi tiye almıştı.
17 Aralık 1919: Albert Porta adlı meterolog, gezegenlerin nadir bir şekilde bir çizgi üzerine gelerek oluşturacakları çekimle güçlü bir manyetik bir çekim yaratacaklarını ve devasa bir alev topunun güneşten koparak dünyaya çarpacağını söyledi. Bazı insanlar korkudan intihar etti.
1967: Jim Jones, Sun Myung Moon ve UFO`larla bağlantı kurduğunu iddia eden George van Tassel ayrı ayrı yaptıkları kehanetlerde bu tarihi işaret etmişlerdi.
29 Nisan 1980: Bahai lideri Leland Jensen, süper güçler arasındaki nükleer yarış nedeniyle söz konusu tarihte milyonlarca kişinin öleceğini söyledi. Aslında 1979 veya 1983`teki bazı olaylarda bu risk daha yüksekti. 30 Nisan günü gelip de kimse nükleer patlamada ölmeyince Jensen ağız değiştirdi ve “son günlerin başlangıç tarihiydi” dedi.
10 Mart 1982: Gezegenlerin yakınlaşması ve Jüpiter etkisi nedeniyle dünyada depremler yaşanacağı iddia edildi. Bundan iki yıl önce Evanjelist televizyon rahibi (televanjelist) Pat Robertson, “Size garanti ediyorum, 1982`nin sonunda dünyanın yargılanacağı gün gelecek” demişti. Söylemeye gerek yok, 1982`de dünyanın sonu gelmedi.
29 Nisan 1987: Leland Jensen gene kendini tutamadı ve Halley kuyruklu yıldızıyla dünyanın çarpışacağını söyledi.
1988: Matta İncil`inin bazı bölümlerinin yorumlanması sonucu, İsrail devletinin kurulmasından 40 yıl sonra Hz. İsa`nın geri döneceği düşünülüyordu.
28 Eylül 1992: Eksantrik bir Evanjelist Rollen Stewart, İncil`deki bazı bölümlere dayanarak 28 Eylül`de kıyamet kopacağını büyük bir kesinlikle ifade etti. Yaptığı çılgınca hareketler nedeniyle hapse atıldı.
Mart-Mayıs 1997: Hale-Boop kuyruklu yıldızının görünmesi nedeniyle dünyanın sonu teorileri aldı başını yürüdü. Çünkü amatör astronom Chuck Shramek bir hata yapmış ve kuyruklu yıldızın arkasında sürükleyen `bir başka cisim` olduğunu söylemişti. Kimlerine göre 1997, dünyanın yaratılışının 6.000. yılıydı ve bu da kıyamet alameti sayıldı.
Hale-Boop kuyruklu yıldızı
31 Mart 1998: Tayvanlı `Gerçek Yol` tarikatının lideri Hon-Ming Chen “Tanrı`nın Amerika' daki bütün televizyon kanallarında aynı anda yayına geçerek `dünyaya gelmekte olduğunu` bildireceğini ve bunun hemen sonrasında bir uzay gemisinin dünyaya ineceğini” iddia etti. Yanılgısı ortaya çıkınca özür dileyen Hon-Ming Chen “Beni çarmıha gerin!” dedi ama artık onu kimse ciddiye almadı.
1999 yılında kıyamet beklentisi iki kaynaktan gelir. Vahiy kitabında ikinci bin yılda Armegedon yaşanacağı yazılı idi. Bu inanç çerçevesinde ünlü Kahin Nostradamus 11 Ağustos 1999 tarihinde başlayan savaş ve erginlenme sürecinin 3797 yılında sona ereceği ve altın çağın başlayacağını söylüyordu.
2000: Yeni milenyuma girilirken kıyametin kopacağına inanan çok sayıda kişi vardı.
12 Şubat 2006: Clinton Ortiz adlı bir eksantrik, Deccal olduğuna inandığı Prens William`ın tahta geçeceğini ve bunun da kıyamet alameti olduğunu kendi web sitesinde ilan etti.
13 Nisan 2007 Cuma: Adı bilinmeyen bir bahisçi bu tarihte kıyamet kopacağı ihtimaline 10 sterlin oynadı ve 1`e 10.000 bahse girdi. Kıyamet kopmuş olsaydı 100.000 sterlinini nasıl tahsil edeceğini herhalde kendisi de düşünmemişti.
21 Mart 2008: Tanrının Şahitleri adındaki ufak bir Hristiyan tarikatı kendi web sitelerinde bu tarihi kıyamet tarihi olarak açıklamışlardı.

Hiç yorum yok:

Siz, siz olun Yehova Şahitlerini evinizden, ailenizden ve hatta tanıdıklarınızdan ırak tutun.

Türk insanı üzerine bilinen ya da bilinmeyen birçok oyunlar oynanıyor.  Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman  Türk insani yoğun bir kı...