13 Kasım 2011 Pazar

Çam ağacına Hıristiyan icadı demeyelim, çünkü değildir. Pagan icadıdır

Yılbaşı ve Noel


Bu yazıda dünyanın dört bir yanından milyarlarca kişi tarafından kutlanan yılbaşının anlamını ve kökenini inceleyeceğim. Yılbaşı ile bütünleşmiş noelin ve onun kültürel parçalarından noel baba ve çam ağacı kültürünün nereden geldiğine, anlamına ve amacına göz atacağım.



YILBAŞI, NOEL, NOEL BABA VE ÇAM AĞACI KÜLTÜRÜ NEREDEN GELİYOR?

Tarih 31 Aralık’ı gösterdiğinde o gün dünya çapında yılbaşı eğlenceleri ve kutlamalar düzenlenir. Yılbaşı kutlaması, insanların birbirine hediyeler verdiği, birlikte zaman geçirdikleri ve süslemeler yaptıkları, yeni yılın kutlandığı evrensel kültürün bir parçası olmuştur. Noel (Natalis - Latince, doğum) ise genel olarak 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğum gününün kutlandığı Pagan kökenli ve Şamanist destekli Hıristiyan bayramıdır. Aslında 25 Aralık tarihi Hıristiyanlık öncesi dönemde de kutsal kabul edilmiş ve ayrıca günlerin tekrar uzamaya başladığı 21 Aralık’tan sonraki dönem halk tarafından törenlerle kutlanmıştır. Eski Pagan dinlerinde ve mitolojide 25 Aralık’da doğmuş birçok tanrı ve tanrıça (Horus, Attis, Krishna, Dionysus, Mithra...) bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı İsa’nın sahte doğum gününün dolayısıyla 25 Aralık Noel inancının Paganizm’den geldiğini söyleyebiliriz. Ek olarak birçok din adamına ve Luka İncili’ne göre, İsa zaten bahar mevsiminde doğmuştur.




Normalde çam ağacı, Noel şarklıları ve Noel Baba gibi kavramlar Noel’e ait olsa da, özellikle ülkemiz gibi Hıristiyanlığın çoğunlukta olmadığı halka sahip ülkelerde bu kavramlar 31 Aralık Yılbaşı ile anılmaya başlanmıştır. Ek olarak, Hıristiyanlık dininin kavramları olarak düşünülen Noel Baba ve çam ağacı gerçekte doğaya tapan toplumların kültürlerden günümüze gelmişlerdir. Ek olarak, eskiden toplumlar çoğunlukla 21 Mart tarihini yani baharın başlangıcını yeni yıl olarak kutlamışlardır. Bunun nedeni de baharın doğanın yeniden doğuşu olarak görülmesidir. Yılbaşının 31 Aralık'a dönüşmesinin nedeni ise İsa'nın doğum günü olduğu kabul edilen 25 Aralık'a en yakın son ay günü olmasıdır.




Yılbaşında çam ağacı süsleme kültürünün nereden türediği hakkında birçok farklı teori olsa da en kabul göreni Paganizm’den geldiğidir. Paganizm, genel olarak doğaya tapınmayı içeren dinlere verilen isimdir. Çok tanrılı türleri olduğunu gibi tek bir dişi tanrıya (doğa ana, Gaia) tapınmayı gerektiren türleri de vardır. Asya Türkleri’nde de olmak üzere birçok eski Şamanist kültüründe var olan Yaşam Ağacı kavramı Paganizm’de de bulunur (Modern Yaşam Ağacı motiflerinden biri ülkemizde 5 Kuruş Madeni paranın ön yüzünde bulunmaktadır). Doğaya baktığımız zaman, dört mevsim değişmeden kalabilen, uzun yıllar yaşayan ve yaprak dökmeyen bu ağaçlar, bu tür eski dinlerde kutsallığın ve ölümsüzlüğün sembolü olmuştur. Ayrıca çam ağacı süslemek ile Anadolu insanının dilek dilemek amacıyla ağaçlara bez parçaları bağlaması aynı kökten gelmektedir. Bütün bu geleneklerin nedeni bu ağaçların kutsal sayılması, çoğu zaman ruhları olduğuna inanılmasıydı. Hıristiyanlık Avrupa’da yayıldıktan sonra, başta Batı Almanya’da olmak üzere Yaşam Ağacı kültürü değişerek Âdem ile Havva’nın dalından meyve yediği kutsal cennet ağacı kültürüne dönüşmüştür. Bu sembolik ağaçlar meyve, mum ve bazı yiyeceklerle süslenmiş, etrafında toplanılarak gerçekleştirilen törenler düzenlenmiş ve onların ölümsüzlük enerjilerinden yararlanmak için evlerin içine veya yakınlarına yerleştirilmiştir. 16. Yüzyıl da tam olarak şuan ki anlamıyla kullanılmaya başlayan bu ağaçlar, kutsal üçleme (teslis) biçimine yakın olduğu için çam ağacı şeklini almıştır. 19. Yüzyılın sonlarında ise bu kültür bütün dünyaya yayılmaya başlamıştır.



Noel Baba (Santa Claus, Klaus) ya da orijinal adıyla Aziz Nikola (Saint Nicholas) 4. Yüzyılda Likya yani Antalya’da yaşamış bir Hıristiyan din adamıdır. Aziz Nikola, fakirlere, çocuklara ve kadınlara hediyeler vererek onların kötü yola düşmelerine engel olmaya çalışırdı. Yardım ettiği kişileri utandırmamak için genellikle yardımlarını gizli yapan Aziz Nikola figürü zaman içinde İskandinav Mitolojisi’nin en büyük tanrısı olan Odin figürü ile birleşerek Noel Baba kültürünü ortaya çıkarmıştır. O dönemde çocuklar Odin’in uçan atı için çoraplarının içine şekerlemeler koyarlar, bunu gören Odin’in de iyiliğin karşılığı olarak çocuklara hediyeler getirdiğine inanılırdı. Görüldüğü gibi uçan at geyiklere dönüşmüş, çorap ve hediye sistemi ise değişmeden Noel Baba kültürüne geçmiştir. Lakin günümüzde kullanılan kırmızı, kürklü bir kıyafet giyen, şişman, beyaz sakallı, Kuzey Kutup’unda yaşayan Noel Baba imajı çok daha yakın bir tarihte, 1930 yılında the Coca Cola Company’nin Noel reklamı için Haddon Sunblom adlı çizerin Noel Baba çizimleriyle oluşmuştur


Noel ve yılbaşı günümüzde artık pek de manevi bir yönü kalmamış ve daha çok ticari amaçlar için desteklenen kutlamalar ve bayramlar haline gelmiştir. İstatistiklere göre, Amerika’da Noel alışverişleri sayesinde, Kasım’dan Aralık ayına geçerken kitap satışları %100, takı ve mücevher satışları %170 oranında, ortalama hediyelik eşya satışları ise %50 oranında artmaktadır. Bütün bunların yanında yılbaşı ve Noel’in sinema, televizyon, müzik sektörü ve turizme yaptığı getirilerde unutulmamalıdır. Ayrıca Noel ve yılbaşı turizmi konusunda pasif kalmış ülkemizin, özellikle Noel Baba’nın Antalyalı olması aracılığıyla, bu günlerde turizmi geliştirmek için adım atması kazançlı olacaktır. 


Bu Yıl Başında Yapılması Gereken 12 Şey:


1-  Ne Noel İsa'nın doğum günüdür, ne de Aralık 31 yeni yılın ilk günü... Fiyaskoya üzülelim.
2-  "Yeni yıla nasıl girersen yılın hep öyle geçer" lafına inat, saat 00.00'da tuvalete girelim.
3-  Obez Noel Baba Coca Cola'nın reklam için yıllar önce hazırladığı çizimdir, artık uzatmayalım. Onun yerine metalci Noel Baba akımını başlatalım.
4-  Noel Baba olarak tarihten gelmiş kişi Aziz Nikola'dır, Antalyalı'dır, övünelim.
5-  Çam ağacına Hıristiyan icadı demeyelim, çünkü değildir. Pagandır. Benzer kültürel örneği cebinizdeki 5 Kuruş'un ön yüzündeki hayat ağacıdır, hemen cüzdanda 5 Kuruş arayalım.
6-  Bu madde bayanlar için, kırmızı iç çamaşırı çoğu kadına yakışmaz, bırakın bu modayı. Sevinelim.
7-  Doğum gününü kutladığınız kişileri tanımamazlık olmaz. Horus'u ve Mithra'yı öğrenelim.
8-  "Mutlu Noeller" veya "Mutlu Yıllar" gibi klişeleşmiş laflar yerine "Yüce Horus'un Gözü Sizi Görmesin" gibi yenilerini bulalım.
9-  Nasıl olsa ikisi de aynı kökten gelmektedir. Ben yılbaşını kutlarım, Noel'i değil; geyiğine girmeyelim,
10- Nasıl olsa çıkmıyor. Milli Piyango almayalım.
11- 10-9-8-7 şeklinde rakamlar yerine, d-ç-c-b-a şeklinde geri sayalım.
12- Çam ağacı yerine kaktüs süsleyelim. Hindi yerine kalamar yiyelim.



Hiç yorum yok:

Siz, siz olun Yehova Şahitlerini evinizden, ailenizden ve hatta tanıdıklarınızdan ırak tutun.

Türk insanı üzerine bilinen ya da bilinmeyen birçok oyunlar oynanıyor.  Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman  Türk insani yoğun bir kı...