16 Aralık 2011 Cuma

''İSA TANRIDIR''.....İZNİK KONSİLİNİN ALDIĞI KARARLAR....

“ Baba ve Oğul ( Tanrı ve İsa ) aynı öz den meydana gelmişlerdir ve ikisi de aynı derece kutsaldırlar. Bunun Temel Hıristiyanlık kurallarından biri olduğu ve Havariler de böyle düşünüp kabul ettiklerini açıklamışlardır.Bu bütün Hıristiyan aleminde böyle kabul edilmesi ve buna karşı fikir yürütenler veya yazı yazanlar hem aforoz edilecekler ve öldürüleceklerdir.Eserleri de Apocrypha ( lanetlenmiş ve aforoz edilmiş ) kabul edilip yakılacaktır.

Konsil’den sonra Arius ve taraftarları kararlara itiraz ettiler zira onlara göre hep beraber alınan bu kararlara sonrada bazı İlaveler yapılmıştı, ve bu ilaveler kapalı kapılar arkasında alınmış ve Karaların içine ilave edilip oldu bittiye getirilmişti.

Bu değişikliklerin ve ilavelerin yapılmasında en büyük par Kordobalı Hosius elinden yapılan ilavelerdir.

1-İsa tasviri “ Tanrıların Tanrısı , Işıkların Işığı , Hakiki Tanrının en hakikisi “ gibi çok abartılı ifadelerle yapılmıştır. Bu onun şeklen insan olduğu halde Tanrının aynı özünden gelen ve onun bütün hasletlerine sahip bir Tanrı olduğunu ortaya Koymak için bilhassa ilave edilmiştir

.2- İsa yaratılmamıştır o olmuştur yani yoktan olmuştur, Annesi Meryem onu sadece Dünyaya taşımıştır. Aslında o Meryem’ in çocuğu değildir o hiçbir insanın çocuğu değildir. O Bir Tanrı olduğundan Babası gibi kendinden olmuştur. İsa insanın yatılma olayında Babasına yardımcı olmuştur. O da Evrenin ve insanın yaratılmasında vardır.

3-Son olarak ta İsa’nın BABASI ( Tanrı ) gibi aynı öz den olmuştur. (Consubstantiel aynı özden )

Bu kabul edilen kanunlarla Ruhban sınıfının insan üzerindeki otoritesinin artmasına ve Ruhbanların Tanrının oğlunun kurduğu bir Dinde onun en büyük yardımcıları olduğu intibaı kabul ettirilmek istenmiştir. İznik Kararlarının ilan edildiği bildiride şöyle denmektedir. Biz aşağıda isimleri bulunan Bishop’ lar ve kurul üyeleri ve Kutsal ruh (and the Holly Sprit ) bu kararları kabul ettik ve ilan etmekteyiz.Bu Kurul münakaşalar sırasında gerek Arians’ların ( İsa’nın bir Tanrı olmadığı ) gerek homoousian’ların müştereken anlaştıkları bir çok kararı dikkate almadan sadece Eusebius ve aziz İskederin kabul ettiği kararları yayınlamışlar ve altında da kabul eden ve etmeyenlerin isimlerini ilan etmişlerdir.

Halbuki daha evvel toplanan 264-268 m.s. Antiok Konsul ’inde “ Tanrı ile İsa aynı özdendir “ açıklaması Dine zarar veren ve ters olarak yasaklanmıştı.

İmparator İznik karalarının yayınlaması ile birlikte bir de onun işlemesi ile ilgili bir genelge yayınlamış ve bu kararların bütün Dünyada yayılmış olan Hıristiyan Kiliselerinde aynen kabul edilmesi her kim buna karşı bir söz söyler veya yazı yazarsa sürgün edileceği ve yazılarının yasaklanacağını bildirmiştir. Arius’ün yazdığı kitaplarında derhal yakılmasına karar cverimiş ve kendiside Kiliseden sürgün edilmiştir

Hiç yorum yok:

Siz, siz olun Yehova Şahitlerini evinizden, ailenizden ve hatta tanıdıklarınızdan ırak tutun.

Türk insanı üzerine bilinen ya da bilinmeyen birçok oyunlar oynanıyor.  Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman  Türk insani yoğun bir kı...